Title Image

Biografie

Wie is Wil Besseling

Ik ben geboren op 9 december 1985 in Schellinkhout, een klein dorpje nabij Hoorn. Op dertienjarige leeftijd begon ik met golf. Hiervoor heb ik veel andere sporten gedaan, tennis, voetbal, surfen, en volleybal. Ik bleek veel aanleg voor de golfsport te hebben en speelde van 2001 tot en met 2006 in verschillende selecties van de NGF. In deze periode won ik dan ook verschillende nationale titels.

 

Ook internationaal had ik een goede amateur carrière waarbij ik vooral op de WK’s mooie resultaten behaalde. In 2004 werd ik individueel derde op het WK voor amateurs in Puerto Rico, maar het absolute hoogtepunt was natuurlijk het WK van 2006. Samen met Joost Luiten en Tim Sluiter won ik de wereldtitel voor landenteams in Zuid-Afrika en ook individueel werd ik tevens de beste van de wereld.

 

Kort na het wereldkampioenschap maakte ik de overstap naar de professionals. Ik kreeg een contract aangeboden van Golf Team Holland en heb hier van 2012 tot 2016 deel van uitgemaakt. Ik ben mijn professionele carrière begonnen op een satelite tour in Duitsland in 2007. Een promotie einde van dat jaar bracht mij op de Challenge Tour in 2008. Mijn eerste overwinning in het 3e toernooi van het jaar in Colombia kwam snel en was een grote stap in mijn vroege profcarrière. Na weer een promotie  in dit seizoen stond ik op de Europese Tour in 2009. Het eerste doel behaald. Maar ik wilde meer.

 

Mijn team is veranderd sinds ik de overstap naar het prof circuit heb gemaakt. Een verandering waar ik veel moeite mee heb gehad. Chris van der Velde was mijn coach in mijn gehele amateur tijd. Ik had hem heel hoog zitten en zijn vertrek terug naar de USA was een groot gemis voor mij. Hij is terug gegaan om een golf resort (Tetherow) op te zetten, en dit is een groot succes geworden. De jaren na mijn eerste jaar op het hoogste niveau waren niet bepaald genieten. Ik ben mezelf vaak tegen gekomen en op zoek naar de weg naar beter. Mijn doorzettingsvermogen was zeer duidelijk aanwezig. Maar je hebt de juiste mensen om je heen nodig om verder te groeien. Dit was niet het geval en dat maakt het presteren niet makkelijker.

 

Het mooiste moment in 2010 was de geboorte van onze dochter Danae. Een fantastisch moment in ons leven en met haar rode haartjes en blauwe ogen een bijzondere verschijning.

Hierna kwam in 2013 kwam onze zoon Luca ter wereld. Ons gezin was compleet met mijn extra dochter Estelle, die ik altijd heb gezien als een kind van mijzelf.

 

De jaren hierna is het niet gelukt om mijn Europese Tour kaart te heroveren. Dit begon te knagen en twijfels zijn zeker door mijn hoofd gegaan. Maar mijn doorzettingsvermogen en de wil om te slagen bleef altijd aanwezig. Een andere aanpak was nodig om dit een zo goed mogelijke kans te geven. Mezelf in een totaal andere omgeving te plaatsen heeft hierin een heel belangrijke rol gespeeld. 3 maanden in de winterperiode van 2017/2018 heb ik bij Bakkerij Pater mogen werken. Voor mij een heel belangrijke stap geweest om een nieuwe visie te krijgen van waar ik sta en waar ik precies naartoe wil. Dankbaar dat de ik deze kans heb gekregen. Dat Bakkerij Pater na deze periode ook als sponsor van mij is gaan fungeren is iets waar ik heel trots op ben. Een geweldig mooi bedrijf en een fantastische familie.

 

2018 en 2019 heb ik mezelf hervonden en de resultaten gingen de goede kant op. Ik voelde me in alle opzichten anders, meer vertrouwen en plezier in het feit een golfer te mogen zijn. 2019 heeft in alle opzichten alles overtroffen. Met een 7e plek op het 100e KLM Open op mijn thuisbaan The International was een geweldige belevenis. Iedereen die mij heeft zien knokken in de jaren hiervoor kon nu genieten van Wil Besseling 2.0. Met winnaar Sergio Garcia en ik als beste Nederlander was het een toernooi om niet snel te vergeten. Om 2019 nog mooier te maken won ik bijna in het Alfred Dunhill Championship in Zuid Afrika. Op Leopard Creek naast het bekende Kruger National Park deed ik tot de laatste hole mee om de overwinning. Met een ongelukkige laatste bal richting de green waren de kansen om te winnen verkeken helaas. Een 3e plaats als eindresultaat. Pijnlijk maar voor mij een hele belangrijke bevestiging dat ik dichterbij mijn doel ben dan ooit.

 

In 2020 het halen van de DP World Final in Dubai was een onwijze mijlpaal. De bevestiging mee te doen met de beste van Europa en je daar op je gemak voelen is een gevoel waar ik lang naar uit heb gekeken. Het doorzetten en moeilijke jaren overwinnen, is daar dan eindelijk de andere kant van de medaille. 2021 bleef ik groeien naar beter. Met een aantal aanpassingen in mijn team, caddie en coach voel ik me beter dan ooit. Het is een plezier om met elkaar te werken en de groei te zien. Een volledige kaart voor 2022 is binnen en klaar voor de volgende stap.

 

Dank aan mijn vrouw en kinderen, coaches, sponsoren, familie en vrienden die allemaal meewerken aan dit project.

 

Wil

Wil Besseling
WK 2006 Zuid Afrika