Fotografie: Leo Vogelzang
 

Biografie

Wie is Wil Besseling

Ik ben geboren op 9 december 1985 in Schellinkhout, een klein dorpje nabij Hoorn. Op dertienjarige leeftijd begon ik met golf. Ik bleek veel aanleg voor de sport te hebben en speelde van 2001 tot en met 2006 in verschillende selecties van de NGF. In deze periode won ik verschillende nationale titels.

 

Ook internationaal had ik een goede amateurcarriere waarbij ik vooral op de WK’s mooie resultaten behaalde. In 2004 werd ik individueel derde op het WK voor amateurs in Puerto Rico, maar het absolute hoogtepunt was natuurlijk het WK van 2006. Samen met Joost Luiten en Tim Sluiter won ik de wereldtitel voor landenteams in Zuid-Afrika en ook individueel werd ik tevens de beste van de wereld.

 

Kort na het gewonnen wereldkampioenschap maakte ik de overstap naar de professionals.

 

In 2007 speelde ik op de EPD Tour en promoveerde mede dankzij een overwinning en vier top-5 plaatsen naar de Challenge Tour. Ook op dat circuit had ik snel succes. Vroeg in het seizoen was er winst in de Colombia Masters en samen met onder andere drie tweede plaatsen verdiende ik genoeg geld om eind 2008 direct weer te promoveren waardoor ik in 2009 op de Europese Tour speelde.

 

Hoewel er goede resultaten waren op het hoogste niveau – zo was er een derde plaats in het Madeira Islands Open – bleek dat mijn spel op dat moment nog niet goed genoeg was om een kaart voor de Europese Tour te behouden. Net als veel andere debutanten verloor ik aan het eind van dat eerste jaar mijn speelrecht en moest ik tot mijn teleurstelling terug naar de Challenge Tour.

 

Het debuutjaar op de Europese Tour – en de wil daar zo snel mogelijk terug te keren – was in de periode daarna een enorme stimulans om nog harder te gaan werken aan mijn spel. Mede daardoor veroverde ik eind 2011 op Qualifying School opnieuw een kaart voor de Europese Tour waardoor ik in 2012 terug was op het hoogste niveau. Dit jaar begon ik met het verlaten van Golf Team Holland, een nieuwe start. Na een half jaar te hebben gespeeld, met als hoogtepunt de vierde plek in St. Omer, had ik niet genoeg geld verdiend om het seizoen op deze tour te blijven volgen. Uiteindelijk heb ik het jaar uitgespeeld op de Challenge Tour en ben ik geïndigd op de 31e positie. 2013 is gestart op de Challenge Tour en mijn doel blijft voor dit jaar het behouden van mijn kaart met de startplekken die ik nu krijg op de Europese Tour.

Challenge Tour 2012
Challenge Tour 2008