Title Image

Biografie

Wie is Wil Besseling

Ik ben geboren op 9 december 1985 in Schellinkhout, een klein dorpje nabij Hoorn. Op dertienjarige leeftijd begon ik met golf. Ik bleek veel aanleg voor de sport te hebben en speelde van 2001 tot en met 2006 in verschillende selecties van de NGF. In deze periode won ik verschillende nationale titels.

 

Ook internationaal had ik een goede amateurcarriere waarbij ik vooral op de WK’s mooie resultaten behaalde. In 2004 werd ik individueel derde op het WK voor amateurs in Puerto Rico, maar het absolute hoogtepunt was natuurlijk het WK van 2006. Samen met Joost Luiten en Tim Sluiter won ik de wereldtitel voor landenteams in Zuid-Afrika en ook individueel werd ik tevens de beste van de wereld.

 

Kort na het gewonnen wereldkampioenschap maakte ik de overstap naar de professionals. Ik kreeg een contract aangeboden van Golf Team Holland.

 

In 2007 speelde ik op de EPD Tour en promoveerde mede dankzij een overwinning en vier top-5 plaatsen naar de Challenge Tour. In 2008 begon ik op dit niveau heel sterk met een overwinning in mijn derde toernooi, de Colombia Masters en samen met onder andere drie tweede plaatsen verdiende ik genoeg geld om eind 2008 direct weer te promoveren waardoor ik in 2009 op de Europese Tour speelde.

 

Hoewel er goede resultaten waren op het hoogste niveau – zo was er een derde plaats in het Madeira Islands Open – bleek dat mijn spel op dat moment nog niet goed genoeg was om een kaart voor de Europese Tour te behouden. Net als veel andere debutanten verloor ik aan het eind van dat eerste jaar mijn speelrecht en moest ik terug naar de Challenge Tour.

 

Het debuutjaar op de Europese Tour – en de wil daar zo snel mogelijk terug te keren – was in de periode daarna een enorme stimulans om nog harder te gaan werken aan mijn spel. Mede daardoor veroverde ik eind 2011 op Qualifying School opnieuw een kaart voor de Europese Tour waardoor ik in 2012 terug was op het hoogste niveau. Dit jaar begon ik met het verlaten van Golf Team Holland, een nieuwe start. Na een half jaar te hebben gespeeld, met als hoogtepunt de vierde plek in St. Omer, had ik niet genoeg geld verdiend om het seizoen op deze tour te blijven volgen. Uiteindelijk heb ik het jaar uitgespeeld op de Challenge Tour en ben ik geĆ«indigd op de 31e positie.

 

De jaren hierna is het niet gelukt om mijn Europese Tour kaart te heroveren. Dit begon te knagen en twijfels zijn zeker door mijn hoofd gegaan. Maar mijn doorzettingsvermogen en de wil om te slagen bleef altijd aanwezig. Een andere aanpak was nodig om dit een zo goed mogelijke kans te geven. Mezelf in een totaal andere omgeving te plaatsen heeft hierin een heel belangrijke rol gespeeld. 3 maanden in de winterperiode van 2017/2018 heb ik bij Bakkerij Pater mogen werken. Voor mij een heel belangrijke stap geweest om een nieuwe visie te krijgen van waar ik sta en waar ik precies naartoe wil. Dankbaar dat de ik deze kans heb gekregen. Dat Bakkerij Pater na deze periode ook als sponsor van mij is gaan fungeren is iets waar ik heel trots op ben. Een geweldig mooi bedrijf en familie.

 

2018 en 2019 heb ik mezelf hervonden en de resultaten gingen de goede kant op. Ik voelde me in alle opzichten anders, meer vertrouwen en plezier in het feit een golfer te mogen zijn. 2019 heeft in alle opzichten alles overtroffen. Met een 7e plek op het 100e KLM Open op mijn thuisbaan The International was een geweldige belevenis. Iedereen die mij heeft zien knokken in de jaren hiervoor kon nu genieten van Wil Besseling 2.0. Met winnaar Sergio Garcia en ik als beste Nederlander was het een toernooi om niet snel te vergeten. Om 2019 nog mooier te maken won ik bijna in het Alfred Dunhill Championship in Zuid Afrika. Op Leopard Creek naast het bekende Kruger National Park deed ik tot de laatste hole mee om de overwinning. Met een ongelukkige laatste bal richting de green waren de kansen om te winnen verkeken helaas. Een 3e plaats als eindresultaat. Pijnlijk maar voor mij een hele belangrijke bevestiging dat ik dichterbij mijn doel ben dan ooit. Op naar nog veel mooie jaren. Mede dankzij de steun en vertrouwen van mijn sponsoren, familie en vrienden is dit allemaal mogelijk. Dank.